
Een ode aan de schoonheid van de aarde en de natuur
Een verrassende ontmoeting stond ons te wachten toen wij begin augustus 2019 waren afgereisd naar de Keramiktage Oldenburg. Daar troffen we het Japanse echtpaar Chikako Inaba en Gen Hoshino. Zij hadden met enkele koffers met hun nieuwste werk het vliegtuig genomen om het vol goede moed te presenteren aan het Europese publiek. En indruk maakte het zeker, de liefhebbers wisten de weg naar hun stand te vinden.Dat dit werk zo’n indruk maakte was geen wonder want de kwaliteit van ervan was opvallend. De vaas- en bladvormen in witbakkend steengoed van Chica vielen op door de originele vormgeving, door het boeiende nervenreliëf op de wanden van haar bladervormige vaten en door het zacht glanzende melkwitte zinkglazuur dat aan het werk, na een tweede oxiderende stook op een temperatuur bij 1220° C, een ongenaakbaar karakter meegaf.
“Tijdens een verblijf van drie maanden in Taiwan heb ik veel lotusvijvers bezocht. Ik zag lotusbloemen bloeien en lotusbladeren zwaaien in de wind. Ze waren echt mooi, dus lotusbloemen werden het hoofdthema van mijn keramiek. Naarmate de tijd verstreek, na de bloei, zouden de bloemen vallen en de bladeren bruin worden en oprollen. De verdorde bladeren zien eruit als de hand van een grootmoeder die het verstrijken van de tijd zachtjes accepteert”.
Ook het werk van Gen vertoonde een opvallende en originele oppervlakte structuur op voornamelijk vlakke en licht gewelfde vormen die ontsproten zijn aan in gipsmallen gegoten porseleinslibs. Geboeid door het gedrag van traag vloeiend slib in een welvende vorm werkt hij aan een uitdijend oeuvre van porseleinen schaal- en schotelvormen die hij in de afwerking voorziet van subtiel celadon glazuur.
“Keramiek wordt gemaakt van klei en vuur, klei wordt plastisch door matig toevoegen van vocht. Ja, keramiek heeft ook water nodig. Net als alle andere organische stoffen op aarde… Wanneer aan de klei meer water wordt toegevoegd, wordt het slib en krijgt het een nieuwe expressie. Het is zowel scherp als zacht. De slib danst en stroomt. Ik leg de verschillende verschijningsvormen op het vat vast. En uiteindelijk wil ik het noodzakelijke element van de keramiek, ‘water’, vastleggen als karakteristieke vorm in mijn gestookte werk dat is ontstaan door het gebruik van slib.”
Meer informatie over beide kunstenaars is te vinden op hun persoonlijke pagina. Klik in het menu op kunstenaars en vind hen daar bij hun namen.