
Annette Wandrer – 1960 Jena
Haar opleiding tot pottenbakker kreeg zij van haar moeder Ulli Wittich-Großkurth van 1977 t/m 1979 waarna zij haar studie afrondde op de Academie Burg Giebigenstein in Halle, sculpturale keramiek bij Gertraud Möhwald.1979-1984. Van 1984 t/m 1987 werkte zij in eigen atelier in Jena. In 1987 vestigde zij zich met Gerd Wandrer in West Berlijn. In 2017 keerden zij terug naar het oosten van Duitsland alwaar zij zich vestigden in Apolda bij Jena, een stad bekend om zijn klokkengieterij.
Annette Wandrer exposeerde een keer eerder in onze galerie, nl. in 1999 toen zij deelnam aan onze bijdrage aan het Ceramic Millennium in de Rai in Amsterdam en aansluitend op de tentoonstelling in Deventer in juli 1999. Het werk bestond toen uit steengoed objecten voorzien van decoraties met inlegwerk in porselein en gekleurde slibs.
Nu zal zij objecten en sculpturen met bedrukte oppervlakken tentoonstellen.
Sommige vaasobjecten worden bedrukt met kleurenhoutsneden. Zij heeft hiervoor een eigen techniek ontwikkeld die zij ‘Umdruck’ noemt. Een goed Nederlands woord hiervoor is er eigenlijk niet. Umdruck betekent dat het negatief in de objecten altijd aan de binnenzijde te zien is, de veelkleurige afdruk is op de buitenkant en ontstaat door herhaald heen en weer afdrukken. De houtsneden zijn van de hand van haar man Gerd Wandrer(1952 Rudolstadt), die actief is als schilder en beeldhouwer. Zij gebruikt deze afbeeldingen van houtsneden op haar objecten en print ze in verschillende kleurenlagen met klei slibs totdat zij tevreden is met het resultaat van de compositie. Zij gebruikt ook allerlei andere structuren, zoals stoffen, metalen platen, oude houten letters, papier afsnijdsels etc. voor haar transcripties. De keramiek wordt gebakken op 1250 ° C in een elektrische oven.