
“Kleur is mijn kroondomein, stoutmoedig verwerp ik alle wetmatigheden en zo ontdek ik de soevereiniteit van de ruimte in chromatische dissonanten”
Tijdens de expositie van Gilbert Portanier in oktober 2007, vormde een serie hangers en medaillons, uitgevoerd in porselein en goudluster, er een deel van. Een selectie ervan presenteren wij nu in onze vaste stock van keramische sieraden.
Gilbert Portanier (geb. 1926) kan terugblikken op een carrière waarin artistieke ontwikkeling het sleutelwoord is. Een ontwikkeling die gaat van gedraaide potvormen zoals de flessen en schotels uit zijn beginperiode tot geheel vrij gevormde sculpturen geconstrueerd uit gedraaide onderdelen, kleiplakken, gegoten vormen en vrij geboetseerde onderdelen.
Daarnaast is er de ontwikkeling van de decoraties. De flessen en vazen uit de begintijd zijn nog op een grafische manier gedecoreerd. Wie de autonome sculpturen van nu beziet kan constateren dat zijn schilderkunstige kwaliteiten minstens even groot zijn als van veel van zijn tijdgenoten in de vrije schilderkunst.
Ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling van Gilbert Portanier in het ‘Musée Nationale de Céramique’ te Sèvres in 1998, een groter eer kan een hedendaagse Franse keramist niet ten deel vallen, verscheen daarbij een catalogus met als titel “Portanier un magicien des couleurs”. Treffender had men het oeuvre van deze Franse meester niet kunnen typeren.
Kleur is dan ook een sleutelwoord in de waardering van het werk van Portanier. Wanneer men deze meesterwerken beziet dient men zich te bedenken dat de rijkdom en intensiteit aan heldere kleuren niet zo maar eenvoudig bereikt is door schilderen, het is keramiek, deze kleuren zijn ontstaan tijdens het bakproces!
De grootste kwaliteit van Gilbert Portanier komt echter tot uitdrukking in de verbeelding, de taal van de ware kunstenaar. Verbeelding geïnspireerd door zijn dromen, gedachten, de hem omringende natuur, literatuur of muziek. Om hemzelf te citeren: “Wat betreft de tekening, deze blijft voor alles vrij, volgt het penseel, het mysterieuze deels onthullend, deels verhullend, de tekening wordt nooit voorbereid maar is altijd daar op het juiste moment, dat van de avonturen en de ontdekkingen, de tekening beschrijft het onverklaarbare waar eenieder zijn eigen dromen ziet”.