
In januari 2015 organiseerden wij een porselein tentoonstelling waarin het Japans-Tsjechische echtpaar Yasuyo Nishida en Vladimir Groh debuteerden in onze galerie. Daaraan voorafgaand waren al een aantal ontmoetingen met dit paar op diverse keramiekmanifestaties. Zo ook onlangs ontmoetten we hen op de Keramiktage Oldenburg. We namen voor onze stock de hieronder afgebeelde items mee.
Vladimir Groh(1953) en Yasuyo Nishida(1977) leerden elkaar kennen door de intensieve contacten die er bestonden tussen enerzijds een groep keramisten uit het Japanse Tokoname en de porseleinindustrie in Tsjechië, met name door de Symposia die georganiseerd werden in Dubi en waarvan Vladimir een van de initiatiefnemers was. Yasuyo studeerde in Tokyo en werd in 2001 uitgenodigd deel te nemen aan het International Mug (Mok) Symposium in Dubi. Daar ontmoette zij Vladimir voor het eerst en daaruit ontstond hun relatie, eerst als klei(keramiek) vrienden en daarna in de samensmelting van het huwelijk. Toen Vladimir in 2010 uitgenodigd werd als gast- professor aan de Musashino Art University keerde Yasuyo er gelijktijdig terug als lector aan haar universiteit.
Vladimir die in Tsjechië studeerde aan een technische hogeschool is als keramist grotendeels autodidact, hij begon zijn carrière met gedraaid steengoed voor hij zich op de techniek van het porseleingieten richtte. Yasuyo, geboren op het eiland Kyushu, een van de oudste porseleinregio’s van Japan kreeg daarentegen een academische opleiding in Tokyo onder leiding van gerenommeerde keramisten als Tatsumi Kato en Makoto Komatsu, indertijd beiden Professor aan de Musashino Art University.
Hun doelstelling werd het realiseren van een gezamenlijke studio waarin ze hun ideeën konden uitvoeren. Ze richtten zich op het produceren van kleine series porseleinen gebruikskeramiek naast het realiseren van unieke stukken, voorwerpen voor dagelijks gebruik omgevormd tot humoristische en poëtisch getinte unica. Hun methoden om dit te realiseren zijn zeer gevarieerd, zij maken bijvoorbeeld gebruik van industrieel gevormde onderdelen zoals handvatten, oren en voetjes. Hun gegoten modellen worden op de pottenbakkersschijf in leerharde toestand vervormd zodat ze minder rigide overkomen; voetjes krijgen soms een menselijke of dierlijke vorm. Daarnaast breidden zij hun decoratietechnieken uit met een geraffineerde toepassing van metaalzouten (chloriden, sulfieten en nitraten). In combinatie met onderglazuur- potloden verschaft het de werken een subtiele delicatesse. Ook de toepassing van de techniek van wasafstoting die het transparante glazuur doet krimpen en het aanzien geeft alsof het werk nat is draagt daaraan bij evenals de toepassing van platina luster op de verschillende onderdelen.
Vladimir en Yasuyo combineren een frequente deelname aan Europese keramiek-markten en periodes van hard werk in de eigen studio met een actieve deelname aan en het organiseren van symposia overal in Europa en Japan.